Betrouwbare partner bij uitdagingen in ons productieproces.
Gebaplast is meer dan een spuitgieterij van kunststofproducten. Onze toegevoegde waarde zit in het meedenken met klanten als ze bij ons komen met een uitdaging, het ontwikkelen van tekening tot productie en het persoonlijke contact tijdens deze processen. En dat zijn niet onze woorden, maar de woorden van onze klanten, zoals OK Plant uit Naaldwijk. Wij gingen ‘tuinen’ bij Marcel Olsthoorn, verantwoordelijk voor de techniek en productie van de drie vestigingen van OK Plant.
Supermodern bedrijf vol met ambitie
Orchideeënkwekerij OK Plant is een supermodern en ambitieus bedrijf, dat zich met name richt op klanten in het topsegment van Europa. Deze trendsettende kweker van groene en bloeiende planten is met drie vestigingen gevestigd in het Westland en produceert onder andere ruim 5.700.000 hoogwaardige orchideeën. De producten van OK Plant worden wekelijks aan tuincentra, Cash- en Carry en groene vakhandel door heel Europa geleverd. Om de kwaliteit van de geleverde producten op een constant hoog niveau te houden en steeds weer met nieuwe producten op de markt te komen tegen een betaalbare prijs, staat innovatie hoog in het vaandel. Met de huidige economische situatie en de hoge energieprijzen is dat soms best een uitdaging.
Aanpassingen vanwege hoge energiekosten
Marcel legt lopend over de kwekerij in Naaldwijk uit hoe het productieproces van een orchidee verloopt. Tussen stek en volwaardige plant die klaar is voor de verkoop zitten zo’n 39 weken. ‘Het is eigenlijk wel te vergelijken met een zwangerschap’, lacht Marcel. Het overgrote deel van het groeiproces zit de plant in een groeivaas. In deze plastic vaas, geproduceerd door Gebaplast, heeft de orchidee voldoende ruimte om tot een volwaardige plant te groeien.
‘Afgelopen voorjaar bedachten wij dat het deze winter moeilijker zou worden om de lampen in de kas aan te kunnen zetten door de hoge energieprijs’, legt Marcel uit. ‘Bij een orchidee in zo’n groeivaas staan alle blaadjes omhoog en vangen ze minder efficiënt licht op. Een voordeel is dat je heel veel planten op een vierkante meter kwijt kan. Dit maakt het product goedkoper. Maar wil je ook een kwalitatief goed product maken, dan moet er voldoende licht op die plant komen.
En als dat, door hoge energiekosten, niet continu kan, dachten wij, dan moet die plant hoger in de groeivaas komen te staan. Zo komen de blaadjes platter te liggen en vangen dus voldoende licht op, ondanks de mindere belichting.’
Ellipsvormige ring Gebaplast de oplossing
Ondertussen zitten wij in het moderne en supergezellige bedrijfsrestaurant en vertelt Marcel verder: ‘Je zou zeggen: dan maak je de groeivaas lager, echter dat is om meerdere redenen geen optie.’ Vandaar dat men gekozen heeft om een ring onder in de groeivaas toe te voegen, zodat de plant hoger in de vaas komt te staan.
Deze ring is in samenwerking met Gebaplast ontworpen. Hierbij moest rekening gehouden worden met de invloed van de ring op het groeiproces van de plant. ‘Een simpele ring van PVC bijvoorbeeld sluit aan de onderkant van de pot het microklimaat van de plant af waardoor het wortelklimaat van de plant minder wordt’, vervolgt Marcel zijn verhaal, ‘En zo wordt het groeiproces vertraagd of zelfs verstoord.’
Op basis van deze informatie kwam Gebaplast met een ellipsvormige ring. Door deze vorm wordt het ‘afsluiten’ doorbroken. Aan de zijkanten van de ring zitten namelijk openingen. De vaas zorgt voor een schoorsteen-effect doordat de planten aan de onderkant verwarmd worden. De warmte moet door de groeivaas heen en brengt vocht en stroming langs de plant mee, en zo groeit de plant. Het uiteindelijke ontwerp, dat in een proces van zo’n 3 à 4 weken tot stand kwam, houdt ook rekening met het groeien van de wortels, zodat de ring niet aan het potje blijft plakken als deze uit de groeivaas gehaald wordt.
Meedenken als partner wordt gewaardeerd
Dat er dan een partner is die met je meedenkt en begrijpt tegen welke problemen je aanloopt en wat je opgelost wilt hebben, wordt door Marcel zeer gewaardeerd. ‘Hierdoor heb ik Gebaplast ook de ruimte kunnen geven om tot een juiste oplossing te komen. Zonder onderling begrip en klik was dit niet tot stand gekomen.’
OK Plant is al gestart met het infaseren van de ringen. Men heeft nog een paar maanden nodig om alle groeivazen van een ring te voorzien. In ieder geval op 1 locatie. Daarna zijn de overige twee locaties aan de beurt. Om een idee te geven: op de locatie waar wij te gast waren staan zo’n 2.500.000 orchideeën.
Marcel zegt tot slot: ‘Als wij uitdagingen hebben waar wij tegenaan lopen in ons proces. En wij denken dat in kunststof te kunnen oplossen, dan nemen wij contact op met Gebaplast.’